Infrastruktura

 

Co nowego w naszej szkole? O zmianach w roku szkolnym 2019/2020

 

Rok szkolny 2019/2020 przyniósł sporo zmian w naszej szkole. Jedną
z najważniejszych było nadanie imienia placówce. Jednocześnie zmiany zaszły
w samym budynku, a efekty możemy podziwiać do dzisiaj.

 

 Ostatecznie ukończono modernizację wszystkich pomieszczeń sanitarnych szkoły. Ponadto mamy nowy gabinet logopedyczny, który dodatkowo został wyposażony w różne pomoce dydaktyczne uatrakcyjniające pracę z dziećmi. Specjalne miejsce pracy wydzielono także dla pań pracujących w sekretariacie. Warto podkreślić, że na korytarzu, prowadzącym właśnie do sekretariatu i gabinetu logopedycznego, znajdują się dwie tablice informacyjne. Pierwsza to tablica dla rodziców, która dotyczy istotnych spraw bieżących; druga to tablica zawierająca informacje na tematy związane z rozwojem mowy, a także rozwojem dziecka
w ogóle. Zmiany zaszły też w oddziale przedszkolnym: odmalowano klatkę schodową prowadzącą do oddziału, odbyła się gruntowna przebudowa łazienki dla maluchów. Zmodernizowane toalety idealnie przystosowano dla najmłodszych. Na uwagę zasługują też tzw. strefy wypoczynku. Uczniowie podczas przerw mogą odpoczywać na pufach, które znajdują się na głównych korytarzach, zarówno na dole, jak i na górze.

 

Na koniec należy podkreślić, że wszelkie prace remontowe miały miejsce podczas wakacji bądź w przerwie feryjnej, a więc nie zakłócały one stałego rytmu pracy szkoły. Dzięki fachowej pomocy i sprawnym działaniom, w stosunkowo szybkim czasie mogliśmy podziwiać efekty pracy. W tym miejscu dziękujemy za wsparcie finansowe okazane naszej szkole, bo to właśnie dzięki temu wsparciu zachodzą tak magiczne przemiany. Szczególne podziękowania kierujemy do: Burmistrza Miasta i Gminy Zakliczyn Pana Dawida Chrobaka, Wiceburmistrza Pana Dawida Drukały, Wysokiej Rady Miejskiej z Panią Przewodniczącą Anną Moj, a także do Pani Urszuli Nowak.

 

Podziękowania                                            22.03.2019

      Wdzięczność jest najpiękniejszą formą szczęścia: 

należy zarówno do jego przyczyn, jak i skutków.

Walter Dirks

W naszej szkole w ostatnim czasie wiele zmian… pozytywnych zmian. Nowe łazienki, nowe pomoce edukacyjne, naprawa elewacji budynku i zabezpieczenie jej przed ptakami, 
a także podarowanie biurek i krzeseł. Nasze serca są niezmiernie wdzięczne za to wsparcie. Chcemy szczerze podziękować za to dobro, które zostało nam dane. Dobro zawsze powraca, dlatego wierzymy, że wszystkim naszym darczyńcom to dobro będzie towarzyszyć każdego dnia.

Serdecznie dziękujemy: Burmistrzowi gminy Zakliczyn – Panu Dawidowi Chrobakowi, jego zastępcy – Panu Dawidowi Drukale oraz Radzie Miejskiej gminy Zakliczyn za wsparcie finansowe, wykonanie prac na rzecz naszej szkoły, a w szczególności za nowe łazienki, elewację budynku oraz za nowoczesne pomoce edukacyjne. Dziękujemy również Stowarzyszeniu Klucz i dyrektorowi tegoż Stowarzyszenia – Panu Kazimierzowi Dudzikowi za podarowanie nam biurek i krzeseł.

Dziękujemy!                                                   

mgr Angelika Winiarska

Nasza szkoła się zmienia                                05.11.2018

  W ramach rządowego programu „Aktywna tablica” nasza szkoła zakupiła dwa monitory dotykowe (75 calowy i 65 calowy). Natomiast w ramach rezerwy części oświatowej subwencji ogólnej Ministra Finansów na wniosek Ministra Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej; przy współpracy z Małopolskim Kuratorem Oświaty p. Barbarą Nowak i Burmistrzem Miasta i Gminy Zakliczyn p. Dawidem Chrobakiem, uzyskała środki finansowe w kwocie 59 tysięcy złotych na wyposażenie w pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji podstawy programowej z przedmiotów przyrodniczych. Dodatkowo w maju otrzymaliśmy 10 zestawów komputerowych przekazanych w formie darowizny przez dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Tarnowie, pana Adama Ślusarczyka. Przekazania dokonał pan Paweł Smoleń – przewodniczący rady powiatu tarnowskiego na pikniku rodzinnym. Szkoła została też widocznie odświeżona; wymalowano, aż 11 pomieszczeń.  

 Z całego serca wszystkim "przyjaciołom szkoły" DZIĘKUJEMY! 

admin

Biblioteka szkolna po nowemu        28.05.2018 

Biblioteka szkolna zmieniła swoją siedzibę. Obecnie zajmuje część pomieszczeń w dawnym domu nauczyciela. Księgozbiór został bardzo szybko przeniesiony, aby można było nieprzerwanie korzystać z zasobów biblioteki. Nowe pomieszczenie, jako pierwsi, odwiedzili najmłodsi czytelnicy - przedszkolaki. Bardzo się im podobało nowe miejsce i zajęcia, w których uczestniczyli.

Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy.

mgr Krystyna Kołacz

 Pokoik "zwierzeń i rozmów"   06.05.2018 

Z początkiem kwietnia zostało oddane do użytkowania nowe pomieszczenie. Pokoik (bo tak trzeba go nazwać z powodu małych gabarytów) znajduje się przy głównym wejściu do szatni i ma być miejscem, gdzie w razie potrzeby będzie można porozmawić w ciszy i spokoju. Służyć będzie wszystkim: nauczycielom w czsie rozmów indywidualnych z rodzicem lub uczniem, pracownikom jak rownież rodzicom.

Administrator 

Plac ogniskowy! 30.09.2013 

Po powrocie z wakacji, na placu przyszkolnym pojawił się kolejny kącik rekreacyjny. Pani  dyrektor zagospodarowała miejsce na spotkania przy ognisku. Stół i ławki dla uczniów zapraszają wręcz na posiedzenia przy smażonej kiełbasce. Wokół szkoły stanęły również stylowe kosze na śmieci, by brać szkolna i goście nie mieli problemu ze składaniem odpadków. Wszyscy pracownicy i uczniowie  szkoły proszą o szanowanie wspólnego dobra.

Mamy nowe miejsce na świetlicę szkolną!    (03.01.2013)

 https://lh4.googleusercontent.com/-XtwAr8rSIG4/UNNsWiIu0pI/AAAAAAAAKAw/HQ1qx3S4U4Y/s640/IMG_0088.JPGW 2008 r. w wyniku podniesienia  dachu na budynku Zespołu Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Filipowicach powstało dodatkowe pomieszczenie. Imponujące gabaryty tej pustej przestrzeni chociaż bez sufitu , wylewek, tynków, ocieplenia, instalacji …..itp., zaszczepiły we mnie myśl, że w tym miejscu mogłoby powstać  fajne  miejsce do działań opiekuńczo- wychowawczych.

Chęć otworzenia Placówki Wsparcia Dziennego oraz fakt, iż  świetlica szkolna właściwie nie miała swojego miejsca dodatkowo motywowały mnie do działania.

Podczas jednej z wizyt kontrolnych Burmistrza Jerzego Soski oraz Komisji Oświatowej  ośmieliłam się przedstawić  swoją wizję , która o dziwo spotkała się ze zrozumieniem.

W minione wakacje rozpoczęte zostały prace remontowe.  Wykonano

-        sufit wraz z ociepleniem

-        instalację elektryczną

-        centralne ogrzewanie

-        tynki na ścianach

-        wylewkę

-        położono wykładzinę podłogową PCV

-        wymalowano ściany

        Na ten cel z budżetu gminy przeznaczona została kwota w wysokości 25000zł. Wyposażenie sali w nowe meble, telewizor, dywan zabezpieczył prezes SPON  „ Bez Barier” Jerzy Woźniak i wydał na ten cel 6000zł

W dniu 02.01.2013 roku pomieszczenie do zadań opiekuńczo - wychowawczych, pracy indywidualnej, zajęć dodatkowych, a popołudniami  zajęć Placówki Wsparcia Dziennego zaczęło funkcjonować.

Dziękuję Burmistrzowi Jerzemu Sosce  i Radzie Miejskiej za przychylność i dobrą decyzję o  zagospodarowaniu środków, Prezesowi SPON "Bez Barier" Jerzemu Woźniakowi za środki na wyposażenie sali, Dyrektorowi Sylwestrowi Gostkowi za współpracę i dobrą wolę która zaowocowała przeniesieniem Placówki , Markowi Kornasiowi za wykonanie robót budowlanych w promocyjnej cenie, Paniom Księgowym za cierpliwość do mnie podczas rozliczania.

 Jestem superzadowolona!  Stoję w tej świetlicy i widzę funkcjonalną klasę, kolorową, z kącikami zainteresowań do zabawy i nauki.  Trochę rzednie mi mina , gdy wychodzę na zewnątrz i wchodzę  do szaro- burego holu przedszkolnego.

Ale uwaga!  -  tu też mam wizję  ;) ....i nie tak dawno osobiście słyszałam słowa kogoś na szczycie władzy „ Wszystko zaczyna się od marzeń.

                                                                                   Z podziękowaniem

                                                                                                          I. Gurgul (03.01.2013)

Nasza altanka – świetny pomysł ! :)                          28.09.2012 

Stylowa altanka jest miejscem, w którym każdy chętnie „przycupnie”. To tu – kiedy tylko pogoda pozwala – uczniowie gawędzą przy śniadaniu wchłaniając jakby świeższe i bardziej górskie powietrze. Drewniana atrakcja jest alternatywą dla boiska szkolnego i uroczo wkomponowuje się w teren przyszkolny.

 Dbajmy o nią, by służyła jak najdłużej.


POZYTYWNI ZADYMIARZE                                                                24.11.2011

alt alt  Przez ostanie dwa tygodnie w naszej szkole grasowali „ pozytywni zadymiarze”.  Wiercili, kurzyli, kuli, szpachlowali, szlifowali.  Ciemno wszędzie, szaro wszędzie. Co to będzie, co to będzie.
    Specem w tych sprawach nie jestem, nie potrafię fachowo określić co zrobili, ale mogę powiedzieć jedno: było brzydko, a jest ładnie. Metamorfozie uległ stary korytarz prowadzący do szatni. Obiecaliśmy Burmistrzowi Jerzemu Sosce, że spróbujemy uporać się z tym problemem nie angażując w to dodatkowych środków z budżetu gminy. Nasze słowo droższe od pieniędzy ;). Tym razem fundusze na materiały wyskrobaliśmy z tej odrobiny co mamy w planach finansowych, a czarów dokonali wielcy uczniowie, praktykanci z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych.

altDziękujemy !
Pani dyrektor ZSP Annie Olszańskiej
Panu dyrektorowi Jackowi Świderskiemu
Panu kierownikowi Józefowi Bolechale
Panu instruktorowi Markowi Łękawskiemu
Oraz wszystkim uczniom, praktykantom.

Łącząc wyrazy szacunku jednocześnie polecamy się na przyszłość.
Iwona Gurgul oraz cała społeczność szkolna z Filipowic  

 


Mały budżet , duże chęci w ZSPiP w Filipowicach. (10.09.2011)

Okazuje się , że brak dodatkowych środków materialnych  nie zawsze jest przeszkodą w realizacji celu. Udowodniła to społeczność z Filipowic. W minionym tygodniu zespół młodych „chłopaków” zorganizowany przez Małgorzatę Soskę  w składzie: Marek Kornaś, Szczepan Łękawski, Mirek Soska, Dominik Świerkosz, Paweł Świerkosz, Darek Kornaś, Tomek Kuraś wyczyścił i wymalował klatkę schodową prowadzącą do przedszkola. Jej ściany nie były malowane od 27 lat. Straszyły, albo inaczej…odstraszały.  „Chłopaki” odeszli od swoich obowiązków, pracowali na zmiany. Do tego zadania potrzebne były wysokie rusztowania i profesjonalny sprzęt. Udało się. Zrobione! Uff- Dzięki.

Druga ekipa remontowa „ pań z kuchni” (tak ją nazwałam) w składzie: Zygmunt Olchawa, Marek Łękawski, Dominik Świerkosz  wymalowała korytarz przy sali gimnastycznej, zagipsowała dziury wokół drzwi, wykarczowała  alejkę przed szkołą ze starych krzaków, przycięła i uformowała wysokie drzewo, by odsłoniło światło do klas i ładnie rosło. Zrobione! Uff- Dzięki. 

Kolejna drużyna w składzie: Mieczysław Chrobak i Józef Gurgul podjęła się wymienić  starą, niedrożną rurę kanalizacyjną. Rura osadzona była na głębokości  2,50 metra. Podmokły teren i padający deszcz utrudniały pracę. Osuwała się ziemia, wody gruntowe zalewały wykop. Ochotnicy pracowali od rana do dwudziestej wieczór i nie zrobili prawie nic. Nie mieli szans. Trzy pompy ,w tym również ze Straży Pożarnej, nie nadążały wypompowywać wody. Ze strachem ,co zastaniemy jutro, rozeszliśmy się wszyscy do domów. Nazajutrz było lepiej. Deszcz przestał padać. Rurę wymieniono na dwusetkę, podłączono do oczyszczalni. Nie będą już ścieki zalewać szkolnej piwnicy. Zrobione! Uff- Dzięki.

Wszystkie prace panowie wykonali za darmo, kupiłam tylko materiały. Uwierzycie? Prace trwają nadal. Jest co robić. Z takimi ludźmi DAM(Y) RADĘ!Z całego serca

( sierpień 2011)       DZIĘKUJĘ – Iwona Gurgul


Nasza Szkoła


Stawiamy na rozwój!


Projekty i przedsi..


Obszary działania


Przedszkole


Pracownicy ZSPiP


Dla rodziców


Dla uczniów


Organizacja pracy


Zakończone projekty


Dane szkoły


Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery