Kuchnia

 

 

Smacznie i zdrowo                                        


    

  12 lutego 2021                   6 lutego 2021

Smacznie i zdrowo                                        27.01.2021

O to kilka dań z naszego jadłospisu. Urozmaicenie diety pod względem wprowadzenia do niej różnorodnych produktów spożywczych jest ważnym elementem prawidłowego żywienia. Przygotowując posiłki, nasze Panie kucharki sięgają po możliwie szeroki asortyment artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i z wykorzystaniem (adekwatnie do pory roku) dostępnych na rynku produktów sezonowych. Rozmaitość posiłków zapewnia również forma, w jakiej są serwowane, dobór technik obróbki kulinarnej oraz zastosowanie przypraw i dodatków do żywności. W doborze powyższych kierujemy się przede wszystkim kryterium wieku dzieci. W codziennej praktyce nasze Panie kucharki wykorzystują różne możliwości przygotowania i łączenia produktów oraz gotowych dań, co z jednej strony ułatwi zbilansowanie diety, z drugiej – uatrakcyjni posiłki. Wygląd serwowanych potraw odgrywa istotną rolę – często decyduje o tym, czy danie uznamy za atrakcyjne. Kolejne ważne czynniki to: smak, zapach, barwa, konsystencja oraz odpowiednia temperatura posiłku.W przyszłym tygodniu dodamy więcej zdjęć naszych potraw i jadłospis naszej stołówki.

 Joanna Krupa

 

 

 Wpłaty za żywienie dzieci oraz świadczenie przedszkolne należy dokonywać na rachunek bankowy w Banku Ochrony Środowiska nr:

 

38 1540 1203 2001 4287 5103 0001

Dokonując wpłaty należy w tytule przelewu wpisać:

wyżywienie za (imię i nazwisko dzieck, grupa/klasa) …............... - …................. (podać kwotę) oraz godziny - ……………… (podać kwotę),

 

Przykład:

Przedszkole: wyżywienie za Ania Nowak gr. I Przedszkole – 55,00 zł oraz godziny – 50,00 zł.

Szkoła: wyżywienie za Ania Nowak klasa 1 – 55,00 zł 

 

Kuchnia!

……..istotna wartość dla każdego rodzica. Tu Twoje dziecko zje smaczne, zdrowe i tanie obiady. W trudnej, losowej sytuacji  obejmiemy Je opieką. Są różne możliwości. Może włąśnie Twojemu dziecku przysługuje przywilej darmowych posiłków ?

W ciągu roku oprócz gwarantowanego dofinansowania  z GOPS- u dla rodzin ubogich (niezależnie z jakiej gminy),mamy możliwość dofinansować kilkorga uczniów dzięki współpracy z Bankiem Żywności. Sprowadzamy darmowe produkty żywnościowe. Gospodarujemy produktami i środkami tak, żeby jak najwięcej uczniów skorzystało.

Sympatyczna obsługa kuchni, chętnie działa nie tylko w zakresie przygotowywania codziennych posiłków, ale również angażuje się w realizację wielu zadań dodatkowych w Zespole. Dzięki zapleczu kuchennemu i kucharkom większość uroczystości szkolnych i środowiskowych ma zapewniony dodatkowy i ważny element, którym jest oprawa kulinarna.

Do tych zadań należą:

- Imprezy taneczne organizowane dla uczniów Szkoły Podstawowej;

- Wigilia dla całego Zespołu Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Filipowicach;

- Pikniki i uroczystości środowiskowe;

- Uroczystości z okazji Dnia Babci i Dziadka;

- Wydawanie owoców i mleka;

- Realizacja niektórych zadań z projektów SPON „Bez Barier” – warsztaty kulinarne.

 

Fotorelacja z pracy naszych wspaniałych pań z kuchni!  Zobacz zdjęcia 

 

 Gotujemy od serca                                          03.04.2018

Zdając sobie sprawę ze wszystko brnie do przodu, rozwija się, postanowiłam i ja zrobić krok do przodu. Dzięki przychylności mojej rodziny, dyrekcji, koleżanek które musiały mnie zastąpić, za co im serdecznie dziękuję jestem szczęśliwa ze mogłam poszerzyć swoją wiedzę. Uczestniczyłam w kursie zorganizowanym przez Krakowską Szkołę Restauratorów i trwał 40 godzin szkoleniowych. Celem kursu było przekazanie wiedzy pomocniczej w pracy w branży gastronomicznej.

Tematyka kursu obejmowała: czytaj więcej.

Joanna Krupa


PRZEPISY Z ZAJĘC KULINARNYCH


Chrzan ucierany z masłem

Składniki:

4 słoiczki chrzanu

¾ kostki masła

7 jajek ugotowanych na twardo

Szczypiorek

Majonez

Wykonanie:

Masło ucierać z żółtkami, dodać wyciśnięty chrzan i białka ztarte na tarce , następnie dodajemy majonez (ile przyjmie) i szczypiorek, doprawić do smaku solą, cukrem

Chrzan ze śmietaną

Składniki:

4 słoiczki chrzanu6 jajek ugotowanych na twardo

Śmietanę kwaśną

Wykonanie:

Chrzan wycisnąć przez sitko, jajka zetrzeć na tarce dodać śmietanę (ile przyjmie) polączyć z chrzanem doprawić do smaku solą i cukrem

Pasztet wieprzowy

Składniki:

2,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg słoniny

6 jaj

Trochę namoczonego chleba

Wykonanie:

Mięso i słoninę dusimy na cebuli z jarzynami, liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić Vegetą.

Uduszone mięso wraz ze słoniną przemielić przez maszynkę dodać jajka i odciśnięty chleb , wszystkie składniki wyrobić, doprawić do smaku solą pieprzem i Vegetą.

Ciastka z orzechami

Składniki:

60 dkg mąki

2 margaryny

25 dkg orzechów

2 żółtka

20 dkg cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, zarobić ciasto. Uformować wałeczek grubości palca, zrobić ciasteczka na kształt podkówki, i piec.

 



Nasza Szkoła


Stawiamy na rozwój!


Projekty i przedsi..


Obszary działania


Przedszkole


Pracownicy ZSPiP


Dla rodziców


Dla uczniów


Organizacja pracy


Zakończone projekty


Dane szkoły


Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery