Kuchnia
Smacznie i zdrowo
12 lutego 2021 6 lutego 2021
Smacznie i zdrowo 27.01.2021
O to kilka dań z naszego jadłospisu. Urozmaicenie diety pod względem wprowadzenia do niej różnorodnych produktów spożywczych jest ważnym elementem prawidłowego żywienia. Przygotowując posiłki, nasze Panie kucharki sięgają po możliwie szeroki asortyment artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i z wykorzystaniem (adekwatnie do pory roku) dostępnych na rynku produktów sezonowych. Rozmaitość posiłków zapewnia również forma, w jakiej są serwowane, dobór technik obróbki kulinarnej oraz zastosowanie przypraw i dodatków do żywności. W doborze powyższych kierujemy się przede wszystkim kryterium wieku dzieci. W codziennej praktyce nasze Panie kucharki wykorzystują różne możliwości przygotowania i łączenia produktów oraz gotowych dań, co z jednej strony ułatwi zbilansowanie diety, z drugiej – uatrakcyjni posiłki. Wygląd serwowanych potraw odgrywa istotną rolę – często decyduje o tym, czy danie uznamy za atrakcyjne. Kolejne ważne czynniki to: smak, zapach, barwa, konsystencja oraz odpowiednia temperatura posiłku.W przyszłym tygodniu dodamy więcej zdjęć naszych potraw i jadłospis naszej stołówki.
Joanna Krupa
Wpłaty za żywienie dzieci oraz świadczenie przedszkolne należy dokonywać na rachunek bankowy w Banku Ochrony Środowiska nr:
38 1540 1203 2001 4287 5103 0001
Dokonując wpłaty należy w tytule przelewu wpisać:
wyżywienie za (imię i nazwisko dzieck, grupa/klasa) …............... - …................. (podać kwotę) oraz godziny - ……………… (podać kwotę),
Przykład:
Przedszkole: wyżywienie za Ania Nowak gr. I Przedszkole – 55,00 zł oraz godziny – 50,00 zł.
Szkoła: wyżywienie za Ania Nowak klasa 1 – 55,00 zł
Kuchnia!
……..istotna wartość dla każdego rodzica. Tu Twoje dziecko zje smaczne, zdrowe i tanie obiady. W trudnej, losowej sytuacji obejmiemy Je opieką. Są różne możliwości. Może włąśnie Twojemu dziecku przysługuje przywilej darmowych posiłków ?
W ciągu roku oprócz gwarantowanego dofinansowania z GOPS- u dla rodzin ubogich (niezależnie z jakiej gminy),mamy możliwość dofinansować kilkorga uczniów dzięki współpracy z Bankiem Żywności. Sprowadzamy darmowe produkty żywnościowe. Gospodarujemy produktami i środkami tak, żeby jak najwięcej uczniów skorzystało.
Sympatyczna obsługa kuchni, chętnie działa nie tylko w zakresie przygotowywania codziennych posiłków, ale również angażuje się w realizację wielu zadań dodatkowych w Zespole. Dzięki zapleczu kuchennemu i kucharkom większość uroczystości szkolnych i środowiskowych ma zapewniony dodatkowy i ważny element, którym jest oprawa kulinarna.
Do tych zadań należą:
- Imprezy taneczne organizowane dla uczniów Szkoły Podstawowej;
- Wigilia dla całego Zespołu Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Filipowicach;
- Pikniki i uroczystości środowiskowe;
- Uroczystości z okazji Dnia Babci i Dziadka;
- Wydawanie owoców i mleka;
- Realizacja niektórych zadań z projektów SPON „Bez Barier” – warsztaty kulinarne.
Fotorelacja z pracy naszych wspaniałych pań z kuchni! Zobacz zdjęcia
Gotujemy od serca 03.04.2018
Zdając sobie sprawę ze wszystko brnie do przodu, rozwija się, postanowiłam i ja zrobić krok do przodu. Dzięki przychylności mojej rodziny, dyrekcji, koleżanek które musiały mnie zastąpić, za co im serdecznie dziękuję jestem szczęśliwa ze mogłam poszerzyć swoją wiedzę. Uczestniczyłam w kursie zorganizowanym przez Krakowską Szkołę Restauratorów i trwał 40 godzin szkoleniowych. Celem kursu było przekazanie wiedzy pomocniczej w pracy w branży gastronomicznej.
Tematyka kursu obejmowała: czytaj więcej.
Joanna Krupa
PRZEPISY Z ZAJĘC KULINARNYCH
Chrzan ucierany z masłem
Składniki:
4 słoiczki chrzanu
¾ kostki masła
7 jajek ugotowanych na twardo
Szczypiorek
Majonez
Wykonanie:
Masło ucierać z żółtkami, dodać wyciśnięty chrzan i białka ztarte na tarce , następnie dodajemy majonez (ile przyjmie) i szczypiorek, doprawić do smaku solą, cukrem
Chrzan ze śmietaną
Składniki:
4 słoiczki chrzanu6 jajek ugotowanych na twardo
Śmietanę kwaśną
Wykonanie:
Chrzan wycisnąć przez sitko, jajka zetrzeć na tarce dodać śmietanę (ile przyjmie) polączyć z chrzanem doprawić do smaku solą i cukrem
Pasztet wieprzowy
Składniki:
2,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg słoniny
6 jaj
Trochę namoczonego chleba
Wykonanie:
Mięso i słoninę dusimy na cebuli z jarzynami, liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić Vegetą.
Uduszone mięso wraz ze słoniną przemielić przez maszynkę dodać jajka i odciśnięty chleb , wszystkie składniki wyrobić, doprawić do smaku solą pieprzem i Vegetą.
Ciastka z orzechami
Składniki:
60 dkg mąki
2 margaryny
25 dkg orzechów
2 żółtka
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zarobić ciasto. Uformować wałeczek grubości palca, zrobić ciasteczka na kształt podkówki, i piec.