Kuchnia

Kuchnia!

……..istotna wartość dla każdego rodzica. Tu Twoje dziecko zje smaczne, zdrowe i tanie obiady. W trudnej, losowej sytuacji  obejmiemy Je opieką. Są różne możliwości. Może włąśnie Twojemu dziecku przysługuje przywilej darmowych posiłków ?

W ciągu roku oprócz gwarantowanego dofinansowania  z GOPS- u dla rodzin ubogich (niezależnie z jakiej gminy),mamy możliwość dofinansować kilkorga uczniów dzięki współpracy z Bankiem Żywności. Sprowadzamy darmowe produkty żywnościowe. Gospodarujemy produktami i środkami tak, żeby jak najwięcej uczniów skorzystało.

Sympatyczna obsługa kuchni, chętnie działa nie tylko w zakresie przygotowywania codziennych posiłków, ale również angażuje się w realizację wielu zadań dodatkowych w Zespole. Dzięki zapleczu kuchennemu i kucharkom większość uroczystości szkolnych i środowiskowych ma zapewniony dodatkowy i ważny element, którym jest oprawa kulinarna.

Do tych zadań należą:

- Imprezy taneczne organizowane dla uczniów Szkoły Podstawowej;

- Wigilia dla całego Zespołu Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Filipowicach;

- Pikniki i uroczystości środowiskowe;

- Uroczystości z okazji Dnia Babci i Dziadka;

- Wydawanie owoców i mleka;

- Realizacja niektórych zadań z projektów SPON „Bez Barier” – warsztaty kulinarne.

 

Fotorelacja z pracy naszych wspaniałych pań z kuchni!  Zobacz zdjęcia 

 

 Gotujemy od serca                                          03.04.2018

Zdając sobie sprawę ze wszystko brnie do przodu, rozwija się, postanowiłam i ja zrobić krok do przodu. Dzięki przychylności mojej rodziny, dyrekcji, koleżanek które musiały mnie zastąpić, za co im serdecznie dziękuję jestem szczęśliwa ze mogłam poszerzyć swoją wiedzę. Uczestniczyłam w kursie zorganizowanym przez Krakowską Szkołę Restauratorów i trwał 40 godzin szkoleniowych. Celem kursu było przekazanie wiedzy pomocniczej w pracy w branży gastronomicznej.

Tematyka kursu obejmowała: czytaj więcej.

Joanna Krupa


PRZEPISY Z ZAJĘC KULINARNYCH


Chrzan ucierany z masłem

Składniki:

4 słoiczki chrzanu

¾ kostki masła

7 jajek ugotowanych na twardo

Szczypiorek

Majonez

Wykonanie:

Masło ucierać z żółtkami, dodać wyciśnięty chrzan i białka ztarte na tarce , następnie dodajemy majonez (ile przyjmie) i szczypiorek, doprawić do smaku solą, cukrem

Chrzan ze śmietaną

Składniki:

4 słoiczki chrzanu6 jajek ugotowanych na twardo

Śmietanę kwaśną

Wykonanie:

Chrzan wycisnąć przez sitko, jajka zetrzeć na tarce dodać śmietanę (ile przyjmie) polączyć z chrzanem doprawić do smaku solą i cukrem

Pasztet wieprzowy

Składniki:

2,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg słoniny

6 jaj

Trochę namoczonego chleba

Wykonanie:

Mięso i słoninę dusimy na cebuli z jarzynami, liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić Vegetą.

Uduszone mięso wraz ze słoniną przemielić przez maszynkę dodać jajka i odciśnięty chleb , wszystkie składniki wyrobić, doprawić do smaku solą pieprzem i Vegetą.

Ciastka z orzechami

Składniki:

60 dkg mąki

2 margaryny

25 dkg orzechów

2 żółtka

20 dkg cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, zarobić ciasto. Uformować wałeczek grubości palca, zrobić ciasteczka na kształt podkówki, i piec.

 

KLUSKI ŚLĄSKIE NADZIEWANE MIĘSEM

  

2kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

3 żółtka

 

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przegniatamy przez praskę.

Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną cześć wyjmujemy. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto.

 

Farsz do klusek

0,50 kg łopatki wieprzowej dusimy z cebulą. Wystygnięte mięso mielimy w maszynce dodając namoczoną bułkę (niewiele) i drobno posiekaną i zeszkloną cebulę. Doprawić całość do smaku: solą, pieprzem i Vegetą.

 

Z masy ziemniaczanej lepić kulki, każdą kulką spłaszczyć na placuszek. Na środek kłaść 1 łyżeczkę farszu, zlepić dokładnie brzegi ciast i formować z niego grube paluszki.


ROGALIKI Z JABŁKIEM

0,5 kg mąki

10 dag drożdży

1 margarynę

0,5 SZKL. śmietany

troszkę cukru

jabłka obrane i pokrojone w ósemki

cukier puder do posypania

 

Drożdże rozpuszczamy z cukrem dodajemy do mąki i reszty składników. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy- ,,grubość jak na pierogi”. Kroimy na kwadraty.
Na każdy kwadrat kłaść kawałek jabłka i połączyć brzegi.


26.02.2013

KREM Z PIECZAREK

pieczarki

kostka rosołowa

marchew, pietruszka

cebula

masło

śmietanka

żółtka


Nasza Szkoła


Stawiamy na rozwój!


Projekty i przedsi..


Obszary działania


Przedszkole


Pracownicy ZSPiP


Dla rodziców


Dla uczniów


Organizacja pracy


Zakończone projekty


Dane szkoły


Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery