Zdrowo się odżywiam

 

Dzień Zdrowej Żywności                                   17.11.2021

15 listopada w naszej Szkole odbył się I Dzień Zdrowej Żywności. Ma on na celu propagowanie szczególnie tzw. „superfood”, czyli jedzenia „karmiącego mózg”. Przekąski przygotowane przez Panią Izę, Panią Kasię, Panią Natalię oraz dwie Nikole (członkinie Samorządu Szkolnego), zniknęły w mgnieniu oka. Można było skosztować m.in. ciasteczka owsiane, babeczki marchewkowe, ciasto czekoladowe, pierniczki, naleśniki ze szpinakiem. Nie zabrakło także pogadanek na temat zdrowego odżywiania. Mamy nadzieję, że taki dzień będziemy organizować częściej i z dziecięcych śniadaniówek znikną niezdrowe słodycze i słone przekąski.

Dochód przeznaczony jest na działalność Samorządu Szkolnego.

mgr Natalia Rosiek

Weź zdrowie w swoje ręce                       7.12.2018

W listopadzie uczniowie klasy trzeciej uczestniczyli w programie edukacyjnym ,,5 porcji zdrowia w szkole”. Program miał na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację zdrowotną uczestników dotyczącą zasad zbilansowanej diety, istotnej roli warzyw, owoców lub soków w codziennym żywieniu. 

Uczniowie poszerzali swoją wiedzę na temat właściwości warzyw, owoców i soków oglądając prezentację, rozwiązując krzyżówki, rebusy, grając w grę planszową Memory. Podczas zajęć dowiedzieli się, że warzywa, owoce i soki są naturalnym źródłem cennych witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju.

Podsumowaniem wiedzy była gra dydaktyczna Kaboom oraz wspólnie wykonany plakat.

mgr Barbara Niemiec

Był to bardzo zdrowy dzień pomarańczowy                          27.10.2017

          Urodziny Marchewki, to dzień pełen zdrowia, kolorów i radości. Wszyscy  ubrani byliśmy w „marchewkowe” kolory, a na głowy założyliśmy opaski z wizerunkiem marchewki. W trakcie zajęć dowiedzieliśmy się jakie ważne wartości odżywcze posiada marchew i dlaczego należy ją jeść w różnej postaci. Potem odbył się bal, jak na prawdziwe urodziny przystało. Tańczyliśmy z warzywami zaproszonymi na tą uroczystość, chrupaliśmy surowe marchewkowe chipsy.  Sami wykonaliśmy surówkę marchewkowo – jabłkową, która wyszła znakomicie.  Po takiej dawce witamin, śmiechu i zabawy na pewno wszyscy będziemy zdrowi i piękni.

I.Gurgul i A. Pyrek 

 Śniadanie daje moc                                                                                         29.03.2017

Uczniowie ZSPiP w Filipowicach brali udział w konkursie „Misje Śniadaniowe”, który został przeprowadzony w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego Śniadanie Daje Moc.

 

Zależało nam, aby wspólnie przygotowany i spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.

Dzięki zaangażowaniu uczniów, nauczycieli i rodziców możemy wspólnie edukować najmłodszych na temat zasad zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem roli śniadania w diecie dziecka.

       Koordynator: E. Drożdż.

Śniadanie daje moc!!!                                                                 09.11.2016

          8 listopada 2016 r uczniowie ZSPiP w Filipowicach wzięli aktywny udział w akcji edukacyjnej „ Śniadanie daje moc”. W akcję zaangażowali się również rodzice uczniów, wyrażając aprobatę oraz uznanie dla takich działań. Zaopatrzyli również swoje dzieci w zdrowe artykuły spożywcze. Uczniowie z entuzjazmem uczestniczyli w podjętej akcji, przygotowując wspólnie posiłek oraz nakrywając do stołu, a także wyrazili chęć powtórzenia takich działań.

            Wspólne śniadanie zorganizowane w klasach stworzyło możliwość rozmowy kierowanej przez wychowawców klas, na temat znaczenia zdrowego odżywiania się oraz w ogóle spożywania najważniejszego posiłku dnia, jakim jest śniadanie. Uczniowie wymieniali się uwagami na temat porannych posiłków, jak to wygląda w ich własnych domach. Akcja dała uczniom nie tylko wspaniałą zabawę, ale również szansę na integrację grupy, zwiększenie świadomości nt. Zdrowego odżywiania, roli śniadania w diecie człowieka.

            Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki temu uczniowie mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków wciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa, ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów.

            Wierzymy, że udział w programie oraz akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych, większej dbałości o spożywanie śniadania przez dzieci – w domu i szkole.

 

Więcej ruchu, więcej mocy,

są zasady do pomocy

porzuć chipsy, ciepły koc -

to ŚNIADANIE DAJE MOC!

Urodziny marchewki                                                                                    13.10.2016

        Jesiennym kolorem, który dominował w poniedziałek 10 października w naszym przedszkolu, był kolor pomarańczowy.Wydarzenia, które miały miejsce w tym dniu, były „zabarwione”na pomarańczowo: nasze stroje, wystrój przedszkola. Królowała na nim marchewka, która obchodziła swoje urodziny. Na balu tańczyliśmy, chrupaliśmy surowe marchewki oraz smakowaliśmy pyszne marchewkowe ciasteczka i placek wykonany przez naszych rodziców. Później sami zrobiliśmy surówkę marchewkowo – jabłkową, była wyśmienita. Ten pomarańczowy dzień dostarczył nam dużej dawki witamin, radości, zabawy i przyjemności. Dziękujemy mamie Olisia i mamie Julci za przygotowanie wspaniałych smakołyków.

Smacznie zdrowo kolorowo                          03.10.2016

 

             Wiemy już, że owoce to znakomite źródło witamin a spożywanie ich przynosi same korzyści dla naszego zdrowia. Poznając owoce polskich sadów, mogliśmy je rozpoznawać po kształcie, smaku i zapachu.Porównywaliśmy wielkość, kolor , klasyfikowaliśmy owoce , tworzyliśmy tym samym zbiory. Uczyliśmy się piosenek, słuchaliśmy wierszy oraz opowiadań o owocach. Temat ten towarzyszył nam podczas zabaw plastycznych . Tworzyliśmy owocowe drzewa, wypełnialiśmy kontury owoców  papierem kolorowym oraz farbami. 29 września podczas zajęć, własnoręcznie przygotowaliśmy pyszne, witaminowe szaszłyki owocowe. Przed przystąpieniem do pracy, umyliśmy ręce i owoce. Każde z nas otrzymało nożyk do krojenia składników. Robiliśmy to bardzo sprawnie, zachowując zasady bezpieczeństwa. Następnie komponowałyśmy swoje ulubione szaszłyki, nakłuwając cząstki wybranych owoców na patyczki. Przygotowywanie owocowych smakołyków dało nam wiele satysfakcji. Efektem końcowym wspólnej pracy, było próbowanie i smakowanie własnych wyrobów. Moc witamin przekazaliśmy także  grupie „0”, zapraszając ich do wykonania własnych szaszłyków. Zapraszamy do obejrzenia naszych działań w galerii.

Przedszkole z wizytą w miejscowej piekarni                         28.04.2016

    Dnia 22 kwietnia wybraliśmy się na wycieczkę do piekarni ,,Lucynka” Państwa Salamonów. Podczas zwiedzania, dzięki uprzejmości Pani Renatki, mieliśmy możliwość zobaczyć, jak wyglądają najważniejsze pomieszczenia piekarni. Z wielkim zainteresowaniem przyglądaliśmy się pracy piekarza, poznaliśmy etapy powstawania pieczywa oraz technologię wypieku bułeczek. Zobaczyliśmy również maszyny, które pomagają w  pracy piekarzowi. Wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, wielkie łopaty do wsadzania chleba do ogromnych pieców. Dużą przyjemność sprawiło nam delektowanie się pysznymi słodkimi bułeczkami cynamonowymi,  które zostały przygotowane w piekarni specjalnie dla nas oraz zdrowymi soczkami sprezentowanymi przez Panią Renatkę.

 Serdecznie dziękujemy Państwu Salamonom oraz wszystkim pracownikom piekarni za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę.

Z wizytą w piekarni                                                         07.01.2016

    W związku z ogólnopolską kampanią: „ Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”, koordynator na gruncie szkolnym, p. Małgorzata Różycka wraz z wychowawcami i klasami 4-6 wybrali się do pobliskiej, prężnie działającej piekarni państwa Salamonów. Uczniowie mieli możliwość zaobserwować rotacyjną pracę zintegrowanych maszyn i technologię wypieku tysięcy bułeczek i bochenków oraz dowiedzieć się o zdrowotnych właściwościach chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Korzystając z gościnności gospodarzy wszyscy uczestnicy wyprawy schrupali pełnoziarniste bułeczki, podnosząc tym samym swoją świadomość konsumencką i promując zdrowy styl życia.

 

Zdrowo jem                                                                       21.12.2015

     Od 15 - 17 grudnia uczniowie klasy trzeciej uczestniczyli w realizacji programu zdrowe- nietrudne.

Tematyka zajęć opierała się na hasłach:

- By układy w nas działały - zadbajmy o minerały.

- Gdy bakteria oswoimy, to się chorób nie boimy.

- Kto mózg hartuje, temu główka pracuje.

Poznając zasady zdrowego stylu życia, przygotowując bogate w witaminy i minerały, a przy tym

smaczne posiłki wraz z przewodniczką Witaminką Celinką zdobyli pierwszą sprawność- ,,Jedz

smacznie i zdrowo''.

" ... nic nad zdrowie ..."- warsztaty żywieniowe                      9.12.2015

     W związku ze zmieniającymi się nawykami żywieniowymi, które prowadzą do otyłości, uczestniczyliśmy w warsztatach uświadamiających to zagrożenie. Dzieci w sposób szczególny są zagrożone otyłością, bo trudno im się oprzeć słodyczom i tłustym chipsom, za to łatwo wypierają aktywność fizyczną wciągającymi grami przy komputerze.  27.listopada pani dyrektor zaprosiła do sali gimnastycznej wszystkie klasy na wspólną lekcję wychowawczą. Uczniowie wraz z wychowawcami prezentowali przygotowane wcześniej w dowolnej formie informacje na temat wylosowanych grup żywieniowych i produktów szkodliwych. Pomysłowość i zaangażowanie uczniów były godne podziwu. Każda klasa po rymowanym haśle tworzyła szkolną piramidę żywienia doklejając wycinane produkty ze swojej grupy. P. dyr. przeprowadziła quiz wiedzy o jakości pokarmów i, by dostarczyć odpowiednią na dzień porcję warzyw, owoców, zaprosiła wszystkich uczestników na sałatkę . Mama Krystiana Krupy podarowała szkole stworzoną na tę okazję przestrzenną piramidę zdrowego żywienia, która zdobi naszą stołówkę i przyciąga wzrok każdego. DZIĘKUJEMY.   

 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.

Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.

Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii).

Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.

Mięso spożywaj z umiarem.

Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.

Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.

Ograniczaj spożycie soli.

Pij wystarczającą ilość wody.

Nie pij alkoholu.

Owocowy tydzień                                                           30.09. 2015

 

  

 

Ostatni tydzień września w naszym przedszkolu miał smak owocowy... A co robiliśmy z owocami przez cały tydzień? To proste – oglądaliśmy, dotykaliśmy, codziennie delektowaliśmy się ich smakiem , liczyliśmy, porównywaliśmy wielkość, kolor, badaliśmy z zewnątrz i wewnątrz. Dowiedzieliśmy się jak nazywają się poszczególne drzewa owocowe. Uczyliśmy się zabawnego wierszyka, owocowej piosenki oraz robiliśmy prace plastyczne. Na koniec samodzielnie wykonaliśmy owocowe szaszłyki, które nam bardzo smakowały. Dowiedzieliśmy się, że owoce to najlepsze źródło niezbędnych dla człowieka witamin.

Żyj zdrowo                                                                                   18.12.2014

    Pod tym hasłem 12. 12. 2014r w naszej szkole zorganizowany został Dzień Zdrowego Odżywiania. Zarówno uczniowie jak i nauczyciele mogli częstować się przygotowanymi sałatkami owocowymi. Podczas akcji uczniowie kl. IV – VI wypisywali hasła promujące zdrowe odżywianie np.  Chcesz być zdrów jak ryba jedz warzywa, Zdrowe jedzenie jest dzisiaj w cenie, Chcesz mieć ciało mocne zdrowe jedz sałatki owocowe.Dodatkowo uczennice z Samorządu Uczniowskiego częstowały wszystkich smacznymi i zdrowymi jabłkami. Tak przygotowana promocja pomogła uczniom dostrzec rolę prawidłowego odżywiania.

Dzień Marchewki w przedszkolu                                                07.11.2014

    W bieżącym roku w naszym przedszkolu zaplanowaliśmy tzw.„Kolorowy kalendarz”, czyli ustaliliśmy harmonogram wydarzeń, które obchodzić będziemy zainspirowani wybraną barwą. Inaugurację kolorowych uroczystości rozpoczęliśmy pod koniec października od „Urodzin marchewki” ,czyli święta koloru pomarańczowego.  W tym dniu w naszych ubiorach dominował ten kolor. Nasza sala była również w tej tonacji. Wybraliśmy marchewkowego króla i królową. Zostały nimi dzieci, które miały na sobie najwięcej pomarańczowego koloru.

Rozpoczęliśmy od piosenki „Na marchewki urodziny". Następnie odbyły się konkursy i zabawy, tańce , oczywiście z marchewką w roli głównej. Chrupaliśmy surowe marchewki, oraz piliśmy pyszny soczek marchewkowo–pomarańczowy, który przygotowaliśmy wspólnie z naszymi paniami. Ten dzień był wyjątkowy zdrowy, witaminowy,  marchewkowy. Po takiej dawce witamin, śmiechu i zabawy na pewno wszyscy będziemy zdrowi, piękni  i uśmiechnięci.

"rzeżuchowe C"                                                          24.03. 2014

     W szkole tu i tam pojawiają się symbole odradzającego się życia i sił witalnych. W klasie 1, na stoliku rozkwitły pełnią kolorów żonkile, przebiśniegi, hiacynt i krokusy, a zielone listki natki i cybuszki dymki przypomniały najmłodszym uczniom, że czas na witaminowe kanapki. Z inicjatywy swojej wychowawczyni – pani Basi Niemiec pierwszoklasiści w oryginalny sposób działając, poznali literkę „C”. Mianowicie utworzyli literkę siejąc rzeżuchę w tym kształcie. Ta na ich parapecie od razu wzięła się do życia. Po tygodniu hojnie odwdzięczyła się zielenią. Podopieczni utrwalali znajomość litery komponując i spożywając smakowite wiosenne kanapki posypane dorodną, wyhodowaną w klasie, rzeżuchą.

Taka dawka witamin z natury dodaje sił witalnych każdemu, więc: SMACZNEGO J.

Przy okazji rzeżucha zawiera witaminy C, A, B1, sole mineralne i olejki eteryczne. Zwyczaj jej wysiewania na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły. W Europie poznano ją dzięki Rzymianom.

Mali kucharze                                              28.02.2014

 Dnia 26 lutego wybraliśmy się do przedszkolnej kuchni, by spotkać się z paniami kucharkami. W czasie wyprawy dowiedzieliśmy się, na czym polega praca kucharki. Panie pokazały nam  wyposażenie kuchni, zapoznały z różnymi rodzajami naczyń i sprzętów kuchennych, a także opowiedziały o swojej codziennej pracy. Następnie mieliśmy możliwość zadawania pytań, które nasunęły nam  się podczas spotkania. Na zakończenie pani e kucharki zachęciły nas do spożywania różnorodnych posiłków i poczęstowały słodkościami.                                                                                           
Dziękujemy naszym paniom  za przepyszne jedzonko i czekamy na kolejne spotkania.                
      Po przyjściu do sali zabraliśmy się za przygotowanie soku z owoców i warzyw. Uczyliśmy się jak kroić owoce i warzywa na odpowiednie kawałki, a potem patrzyliśmy jak soczek wylewa się z sokowirówki.
Byliśmy ze swojej pracy bardzo zadowoleni. Oprócz dobrej zabawy, było smacznie i zdrowo. 

Owoce i warzywa jemy bo zdrowi być chcemy!

https://lh4.googleusercontent.com/-cVBZNRBGkk4/UTRGFYTSrNI/AAAAAAAAN9g/bRMfqC8BSl8/s640/P1080101.JPGWizytą w kuchni rozpoczęliśmy  realizację tematyki dbania o nasze zdrowie. Panie kucharki zapoznały nas z wyglądem oraz  wyposażeniem kuchni, gdzie przygotowują nam pyszne obiadki.

Następnego dnia wspólnie przygotowaliśmy owocowy deserek. W tym dniu ubrani w fartuszki zabraliśmy się do pracy. Na deseczkach specjalnymi nożykami pokroiliśmy owoce na małe kawałki.

Następnie wszystkie owoce połączyliśmy z galaretką i bitą śmietaną. W ten sposób stworzyliśmy „dzieło kulinarne” smaczne i zdrowe, a jak nam smakowało przekonajcie się sami zaglądając do naszej galerii. 

A my zerówczaki zrobiliśmy pyszną surówkę z marchewki i jabłuszek. Pani objaśniła nam jak mamy pracować, aby było miło i bezpiecznie. Pracowaliśmy z entuzjazmem. Później dumni ze swojego dzieła zasiedliśmy do stolików i degustowaliśmy surówkę. Była naprawdę pyszna, co potwierdziły  również „maluchy”, których zaprosiliśmy na poczęstunek.


Owoce, warzywa - apetyt na nie mam.       09.01.2013

W zimowy dzień, kiedy organizm musi się starać o odporność, SU zaprosił wszystkich obecnych w szkole na witaminową przekąskę. Promując zdrową żywność wytrwale uświadamiamy sobie, że ziemniaczane  chipsy, pozornie lekkie wafelki i batony są kuszącymi, ale zbędnymi zapychaczami . Tak jak w piosence to: „Marchewki, jabłuszka potrzebne są dla brzuszka” ;)

Degustacja nie byłaby tak efektowna, gdyby nie wsparcie Szanownych  Rodziców. Dziękujemy Mamom:  Edycie Krzyżak za szarlotkę, Annie Kopeć  za kompot z jabłek aromatyzowany goździkami, Danucie Nieć  za marchewkowe i jabłkowe chipsy, Iwonie Bieniek za mus jabłkowy, Marii Ogórek i Małgorzacie Sosce za zakup jabłek.                                  (J.Z)


Dzień marchewki 13.04.2012

     

Tuż przed świętami, 4. kwietnia SU wraz z opiekunem panią Lucyną Migdą urządzili mini ucztę z marchewką w roli głównej. 

Degustowano:
- sałatkę z marchewki, wykonaną przez uczniów klasy szóstej,
- chipsy marchewkowe, klasy piątej,
- ciasto marchewkowe, upieczone przez mamę Asi Bieniek,

Dawkę świeżych witamin z przekonaniem wcinali wszyscy uczniowie, przedszkolaki i zerówka. Niektórzy nawet zdziwieni, jakby dopiero odkryli wyjątkowość pomarańczowej słodyczy. I o to chodziło.


Owoce w szkole

Owoce w szkoleW okresie jesienno-zimowym powinniśmy wzmacniać organizm naturalnymi witaminami.Poza tym owoce o warzywa w codziennej diecie są konieczne, by utrzymać estetyczną, zdrową sylwetkę.

O to chce dbać też nasza szkoła. Program „Owoce w szkole” realizujemy od październikatego roku. Proponujemy jabłko - jako stały asortyment w szkolnym sklepiku. Cieszy nas widok uczniów ”wcinających” na przerwie jabłuszko, gruszkę, marchewkę czy pomidora. To na pewno zasługa świadomych, troskliwych rodziców, którzy takie „łakocie” pakują swym pociechom. Bo (!) trzeba pamiętać, że nastolatek wynosi nawyki żywieniowe z domu. Jeśli jako matka podjadasz słodycze, pijesz słodkie napoje, unikasz jedzenia śniadań, nie lubisz ćwiczyć, to nie oczekuj od swoich pociech, że one będą inne. Rodzic ma bardzo duży wpływ na to, jak świat w tym i żywienie postrzega dziecko, jakie wyrabia sobie nawyki. Jako zwiastun walki z otyłością,, planujemy warsztaty i konferencje dla dzieci i rodziców, dotyczące zdrowego odżywiania. Prosimy rodziców o pomysły. Chcemy zdrowo żyć!

Statystyki: W roku 2000 polscy badacze określili jaki odsetek dzieci i młodzieży (7-17 lat) ma problem z nadwagą i otyłością w naszym kraju. Okazuje się, że już 13,5% chłopców, a 11,4% dziewczynek ma problem z nadwagą. Otyłych jest 2,8% chłopców i około 1% dziewczynek. Czy wśród nich jest także Twoje dziecko.


Nasza Szkoła


Stawiamy na rozwój!


Projekty i przedsi..


Obszary działania


Przedszkole


Pracownicy ZSPiP


Dla rodziców


Dla uczniów


Organizacja pracy


Zakończone projekty


Dane szkoły


Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery